Διακόσμηση & Tips

Βασικές Αρχές της Εσωτερικής Διακόσμησης – Μέρος Α’

Αναρωτιέστε πως μπορείτε να δημιουργήσετε ένα κομψό χώρο που θα έχει συνοχή; Στην εσωτερική διακόσμηση, ακολουθούμε αρχές κι υπάρχουν στοιχεία που κάθε επαγγελματίας διακοσμητής γνωρίζει έτσι ώστε να δημιουργήσει ένα χώρο λειτουργικό και οπτικά ελκυστικό.

Κάθε λεπτομέρεια μετράει για να δημιουργήσουμε έναν όμορφο και πρακτικό χώρο. Από τη χρωματική παλέτα έως και τα έπιπλα και μικροαντικείμενα.
Ο μεγάλος στόχος είναι πάντα ο χώρος που δημιουργούμε ν’ αποπνέει το στυλ, την προσωπικότητα και παράλληλα να καλύπτει τις ανάγκες του ιδιοκτήτη.

Ισορροπία

Στο σχεδιασμό, η ισορροπία δίνει την εντύπωση ενός ακριβούς ισοζυγίου. Αυτό σημαίνει πως οπτικά αναζητούμε μία ομοιόμορφη κατανομή των επίπλων και των διακοσμητικών αντικειμένων, έτσι ώστε τα πράγματα να έχουν το ίδιο οπτικό βάρος όταν κοιτάζουμε ένα δωμάτιο. Για να το πετύχουμε είναι σημαντικό να δώσουμε προσοχή στο πού είναι τοποθετημένα τα στοιχεία μέσα στο χώρο. Για το σκοπό
αυτό, πρέπει να αναλύσουμε προσεκτικά τη γραμμή, το σχήμα, το χρώμα και την υφή των διαφόρων αντικειμένων.

Ενότητα κι Αρμονία

Η ενότητα των στοιχείων είναι από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του σχεδιασμού σπιτιών. Κάθε στοιχείο από το χρώμα στους τοίχους, την επίπλωση, το στυλ της διακόσμησης πρέπει να συνεργάζεται για να δημιουργήσει ένα αρμονικό σύνολο. Η ομοιομορφία όλων των στοιχείων σχεδιασμού προσδίδει στην εσωτερική διακόσμηση την ομορφιά που αναζητάμε. Τα μοτίβα, οι αποχρώσεις, η υφή κ.ο.κ. πρέπει να έχουν ομαλή ροή σε όλη τη διαδικασία και το «χτίσιμο» της τελικής εικόνας. Διαφορετικά, τα επιμέρους στοιχεία του χώρου θα συγκρούονται και θα φαίνονται παράταιρα.

Η αρχή της αρμονίας υπάρχει όταν όλα τα πράγματα σε ένα δωμάτιο συνεργάζονται γύρω από ένα θέμα ή στυλ. Η αρμονία μπορεί να δημιουργηθεί με διάφορες μεθόδους, όπως η ομαδοποίηση των επίπλων, η χρήση παρόμοιων χρωμάτων και υφών ή η δημιουργία ενός κεντρικού σημείου. Όταν η αρμονία χρησιμοποιείται στον εσωτερικό σχεδιασμό, έχει ως αποτέλεσμα έναν συνεκτικό και φιλόξενο χώρο. Αν σας προβληματίζει το πως θα διακοσμήσετε το χώρο σας, προτείνουμε -ξεκινώντας από το χρώμα των τοίχων- να επιλέξετε απλές κι ουδέτερες αποχρώσεις το ίδιο και στα αντικείμενα. Χρησιμοποιήστε για παράδειγμα κρεμάστρες στους τοίχους ή έναν καλόγερο για τα ρούχα σε υπόλευκα χρώματα ή σε ανοιχτό χρώμα ξύλου. Μην φοβηθείτε ωστόσο να επιλέξετε κάποια μικρά floral στοιχεία που θα δώσουν μία χαρούμενη νότα.

Ρυθμός

Αν αναλύαμε ένα μουσικό κομμάτι, θα περιγράφαμε το ρυθμικό του μοτίβο. Αυτή την έννοια χρησιμοποιούμε και για τον εσωτερικό σχεδιασμό. Επιλέγουμε μορφές και δημιουργούμε ένα ρυθμό μέσα από την οπτική επανάληψή τους. Όταν διακοσμούμε τα σπίτια μας, θα πρέπει να σκεφτόμαστε να τοποθετούμε τα στοιχεία με τρόπο που να υπάρχει επανάληψη, εξέλιξη, μετάβαση ή αντίθεση.
Εφαρμόζοντας αυτούς τους οπτικούς μηχανισμούς, μπορούμε να κατευθύνουμε την προσοχή κάποιου στο χώρο και τελικά να ενισχύσουμε τη συνολική εντύπωση που αποκομίζει κάποιος για το δωμάτιο ή ολόκληρο το σπίτι.

ppg 3

Κλίμακες κι Αναλογίες

Η αναλογία είναι η σχέση μεταξύ δύο αντικειμένων και η κλίμακα είναι ο τρόπος με τον οποίο το μέγεθος ενός αντικειμένου σχετίζεται με ένα άλλο. Για παράδειγμα, ένα τεράστιο, διακοσμητικό αντικείμενο σε έναν μικρό χώρο θα είναι δυσανάλογο. Ένα μικρό τραπεζάκι του καφέ μπροστά από δύο τεράστιους καναπέδες θα φαίνεται άστοχο και θα χαθεί.

Όλα πρέπει να διέπονται από τον κανόνα της Χρυσής Τομής. Το μυστικό των αναλογιών που ανακάλυψαν οι Αρχαίοι Έλληνες. Η χρυσή τομή είναι που χαρίζει τη συμμετρία κα την ευχάριστη αναλογία.

Για να κάνετε ένα uplift στο χώρο σας, με συνέπεια πάντα, δοκιμάστε να συνδυάσετε συνηθισμένα αντικείμενα με κομμάτια διαφορετικού ύψους και διαστάσεων, όπως έναν ζωγραφικό πίνακα μαζί με ένα φυτό εσωτερικού χώρου.