DYI

Tips & Συμβουλές για το βάψιμο των τοίχων

TIPS & ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΒΑΨΙΜΑΤΟΣ

Το βάψιμο ενός σπιτιού φαίνεται σίγουρα πολύπλοκο. Υπάρχουν δεκάδες πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε και να λάβετε υπόψη σας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση του βαψίματος. Μην ανησυχείτε αν έχετε αρκετές ερωτήσεις γιατί αυτές τις έχουν ακόμη κι έμπειροι μπογιατζήδες. Είμαστε δίπλα σας να απαντήσουμε σε όποια σας ερώτηση και να σας δώσουμε τις απαραίτητες συμβουλές.

TIPS & ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΒΑΨΙΜΑΤΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί κάποια χαμηλής γυαλάδας χρώματα εμφανίζουν αποτυπώματα χεριών και σημάδια και χαλάνε τον τοίχο όταν προσπαθώ να τα τρίψω;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Γενικά, τα επίπεδα χρώματα χαμηλής γυαλάδας δεν έχουν ανάγκη για έντονο τρίψιμο. Οι χώροι που έχουν μεγαλύτερη κυκλοφορία ή που πλένονται συχνά θα πρέπει να βάφονται με χρώματα πιο έντονης γυαλάδας. Σε τέτοιους χώρους συνιστούμε χρώματα μεγαλύτερης αντοχής. Αυτό θα σας επιτρέψει να καθαρίζετε πιο συχνά και να παρατείνετε το χρόνο πριν χρειαστεί να βάψετε ξανά.

TIPS & ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΒΑΨΙΜΑΤΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσος χρόνος απαιτείται για να στεγνώσει ένας τοίχος που έχουμε βάψει με πλαστικό χρώμα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ακόμη κι όταν ένα πλαστικό χρώμα στεγνώσει και πάλι θα χρειαστεί χρόνος για να είναι πλήρως έτοιμο. Μεγάλο ρόλο παίζουν η ποιότητα κι η επιλογή του χρώματος, οι καιρικές συνθήκες και άλλοι παράγοντες. Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να χρειαστούν ακόμη κι 60 ημέρες πλήρους στεγνώματος. Για να πλύνουμε ή να σκουπίσουμε ένα τοίχο που βάψαμε με πλαστικό χρώμα καλό είναι να περιμένουμε περίπου 14 ημέρες. Κατά τη διάρκεια του χρόνου στεγνώματος ο βαμμένος τοίχος είναι ευαίσθητος στο νερό και στα χημικά.

Προσοχή ωστόσο στα χαμηλής γυαλάδας χρώματα που είναι ευαίσθητα τόσο στην υγρασία όσο και στα χημικά ακόμη και μετά το πλήρες στέγνωμά τους.

TIPS & ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΒΑΨΙΜΑΤΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι μπορεί να κάνει σημάδια σ' έναν τοίχο που έχει στεγνώσει;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ένας λόγος είναι γιατί κατά τη διάρκεια του βαψίματος δεν διατηρείτε την άκρη του ρολού υγρή. Σημάδια μπορούν επίσης να δημιουργηθούν αν βάφετε μόνο με κάθετη φορά του ρολού. Να θυμάστε ότι είναι σημαντικό να είναι υγρό το ρολό στην άκρη και να εφαρμόζετε το χρώμα στον τοίχο κάνοντας ένα γράμμα W ή Μ. Βάφοντας κατ΄αυτό τον τρόπο θα σας βοηθήσει ν΄απλώσετε το χρώμα σε ίση μορφή δημιουργώντας ένα φιλμ στην επιφάνεια του τοίχου. Μόλις ολοκληρώσετε κατ' αυτό τον τρόπο μπορείτε να επιστρέψετε σ' εκείνο το σημείο και ελαφρά να περάσετε το ρολό από την κορφή έως κάτω για να ελαχιστοποιήσετε τις σκιές πάνω στο στεγνωμένο φιλμ χρώματος που έχει δημιουργηθεί.

TIPS & ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΒΑΨΙΜΑΤΟΣ

 ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί δεν καλύπτω με το κουτί του χρώματος τα τετραγωνικά που αναφέρονται στη συσκευασία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα τετραγωνικά κάλυψης είναι υπολογισμένα σε μία θεωρητική βάση. Ο υπολογισμός αυτός δεν μπορεί να λάβει υπόψη του πόσο χρώμα θα "χαθεί" από προιόν που θα μείνει στο συσκευασία ή επάνω στις βούρτσες και τα ρολά ή ακόμη και από τις ανάγκες που έχει ένας τοίχος σε ποσότητα χρώματος. Βάσει λοιπόν των παραπάνω μεταβλητών και του κατά πόσο πορώδης είναι η επιφάνεια που βάφετε, μπορεί να υπάρξει αυτή η διαφορά μεταξύ του αριθμού των τετραγωνικών που θα καλύψει η συσκευασία αυτή και του τελικού ποσοστού κάλυψης .

TIPS & ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΒΑΨΙΜΑΤΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί αφαιρείται, ξεφλουδίζει η μπογιά στον φρεσκοβαμμένο τοίχο όταν αφαιρώ την ταινία που είχα τοποθετήσει για να κάνω τα κοψίματα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ταινία κολλάει έντονα στη φρέσκια μπογιά αν δεν την αφαιρέσετε σύντομα αφότου βάψετε ή αν την τραβήξετε απότομα ξεκολλώντας την από την επιφάνεια που είναι. Όταν εφαρμόζετε την μπογιά στον τοίχο είναι σίγουρο πως θα καλυφθεί και η ταινία από αυτή και θα κολλήσουν μεταξύ τους. Συνεπώς το φιλμ χρώματος από τον τοίχο στην ταινία θα φύγει όσο αφαιρείται η ταινία. Πριν αφαιρέσετε την ταινία, «χτυπήστε» απαλά την επιφάνεια της ταινίας με ένα κοφτερό ξυράφι ή ένα βοηθητικό μαχαίρι. Μ αυτό τον τρόπο θα "σπάσετε" αυτό το φιλμ χρώματος που έχει δημιουργηθεί στην ταινία. Επίσης, όπως θα τραβάτε την ταινία να τη διατηρείτε κοντά στον τοίχο (μην κάνετε μεγάλο άνοιγμα) έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσετε τυχόν πρόβλημα.

TIPS & ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΒΑΨΙΜΑΤΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί η μπογιά που χρησιμοποίησα δεν κάλυψε σωστά τον τοίχο μετά το πρώτο χέρι βαψίματος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Υπάρχουν πολλοί λόγοι που η μπογιά μπορεί να μην καλύψει με το πρώτο χέρι. Οι κυριότεροι είναι: Επιλογή ενός εντελώς διαφορετικού χρώματος (δραστική αλλαγή) από αυτό που προυπήρχε στον τοίχο. πχ από σκούρο σε ανοιχτό. Να έχετε αραιώσει πολύ τη μπογιά. Να προσπαθείτε να βάψετε με ένα προιόν που δεν έχει την απαραίτητη καλυπτικότητα και τέλος να χρησιμοποιείτε ένα ρολό ή βούρτσα που δεν είναι το κατάλληλο για τη συγκεκριμένη επιφάνεια.

TIPS & ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΒΑΨΙΜΑΤΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως θα καταλάβω αν το χρώμα στον τοίχο μου είναι πλαστικό ή ελαιόχρωμα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κάντε ένα τεστ. Τοποθετήστε μικρή ποσότητα ασετόν ή οινοπνεύματος σε ένα ύφασμα και τρίψτε ελαφρά ένα κρυφό σημείο του τοίχου. Αν η μπογιά μαλακώσει κι αφαιρεθεί εύκολα τότε πρόκειται για πλαστικό χρώμα. Αν από την άλλη δεν επηρρεαστεί καθόλου από αυτό το πείραμα τότε πρόκειται για μπογιά με βάση το λάδι.